TEST

Notebooks

Huawei Matebook X Pro 2024 Laptop Review. 980 gram, oled en lange accuduur

Portret van de auteur


Advertentie

Huawei maakt van alles, van smartphones tot slimme horloges en allerlei professionele apparatuur. Ook laptops lopen van de band bij het bedrijf. Het nieuwe topmodel is de Matebook X. Het is een laptop van 980 gram, op basis van een Intel Ultra 9-processor. Wat dit model te bieden heeft, lees je in dit artikel.

Laten we met een van de belangrijkste punten beginnen. Een punt dat ‘zuinige Hollanders’ graag belichten: de prijs. Goedkoop is de Matebook X niet. De instapversie met Ultra 7, 16 GB-geheugen en 1TB-opslag kost 1999 euro. De variant die we getest hebben met Ultra 9, 32GB en 2TB kost 500 euro meer. Dat is een flink bedrag. Daarvoor krijg je een snelle, dunne en vooral ook lichte laptop.


Heel klein is de Matebook X Pro niet. Dat is te danken aan het scherm, dat 14 inch groot is. Het is een dun flexibel oledscherm met 3120x2080 pixels in gezet. Gelukkig hebben ze gekoezen voor een stevige kap. Dat grote aantal pixels zorgt voor een scherp plaatje. De dunne vormgeving van deze machine zorgt er wel voor dat het merk spaarzaam is geweest met aansluitingen. Je moet het doen met USB-C. Daar zijn er dan gelukkig wel drie van aanwezig. Twee vind je aan de linkerkant, de derde aan de rechter. De aansluitingen aan de linkerzijde voldoen aan de Thunderbolt 4-standaard, de aansluiting rechts biedt USB 5gbit/s. De laptop wordt geleverd in drie kleuren: een grijstint zoals ons testmodel, wit en zwart.