Review

Notebooks

Asus ProArt PZ13 Review. Aantrekkelijk alternatief voor de Microsoft Surface Pro

Portret van de auteur


Advertentie

Niet iedereen is gelijk, en datzelfde geldt voor laptops. Goed, een laptop is de Asus ProArt PZ13 uit deze review eigenlijk niet; je zou hem eerder in de productcategorie van tablets plaatsen. Het is dan ook een net wat ander apparaat dan we gewend zijn. Niet alleen het feit dat het eigenlijk een tablet is maakt de ProArt PZ13 bijzonder, maar ook de processor. Hij is namelijk uitgerust met een Snapdragon X Plus-processor, dat is een Arm-chip. Toch heeft hij ‘gewoon’ Windows aan boord. Dat maakt dit tot een efficiënt en slim apparaat.

Als je het eenvoudig uit moet leggen, kun je zeggen dat chips op basis van de blauwdrukken van Arm een stuk simpeler van opzet zijn dan de processors van Intel en AMD. Door hun efficiency zijn ze zeer geschikt om te worden gebruikt in smartphones en in menig tablet.

Hoewel Apple ervan overtuigd is dat een iPad een prima apparaat is om mee te werken, vergt dat bij de tablets van dit merk vaak wat aanpassing. Een tablet heeft zo zijn sterke en zwakke punten. Microsoft probeert met de Surface Pro al jaren om de Windows-gebruiker te overtuigen van het nut van tablets. Ook andere fabrikanten hebben dat geprobeerd, maar toch is het nog steeds een kwestie van vallen en opstaan. Om heel eerlijk te zijn: een iPad of Android-tablet is als pure tablet toch een veel beter apparaat.
Er zijn echter genoeg taken waarbij Windows op een tablet tot zijn recht komt. Een van de grote voordelen is namelijk dat een tablet lichter en compacter is dan menig laptop. Een kanttekening is dat je bij Windows niet echt zonder toetsenbord kunt. Ja, Microsoft biedt een schermtoetsenbord, net als andere tabletbesturingssystemen. Waar die andere omgevingen erop zijn ingespeeld, is dat bij Windows minder het geval.

Is dat erg? Nee, maar je moet er rekening mee houden. Gebruik je apps of websites die goed met touch overweg kunnen, of schrijf je veel in OneNote of andere software, dan is een tablet met Windows zoals deze ProArt van Asus misschien wel wat voor jou.

Daarmee komen we bij een andere eigenzinnigheid van dit product. Het apparaat wordt aangedreven door een Snapdragon-chip van Qualcomm. Dat betekent dat veel software werkt, maar sommige ook niet. De software die werkt en is omgezet naar Arm-techniek is vliegensvlug. Een laptop - en dus ook deze tablet met Snapdragon - is letterlijk en figuurlijk ‘snappy’. Dat maakt deze apparaten prettig om mee te werken, als is het wel ergerlijk als net die éne toepassing die jij wil gebruiken niet werkt. Een van die apps is Google Drive, al heeft de zoekgigant wel aangekondigd dat voor het einde van het jaar een voor Windows Arm geschikte versie beschikbaar komt.