Review

Opslag

Transcend ESD330C Review. Pijlsnelle USB-C geheugenstick

Portret van de auteur


Advertentie

Wat is het onderscheid tussen een externe ssd en een geheugenstick? Wat ons betreft zit dat in de vorm. Bij een externe ssd denk je aan een wat groter product, terwijl een stick kleiner en slanker is. Een prima voorbeeld uit de productcategorie ssd’s  is de ESD330C van Transcend. Deze geheugenstick is vlotter dan veel van zijn concurrenten. Hij is uitgerust met een C-aansluiting en moet volgens de specs een overdrachtssnelheid van 10 Gbit/s kunnen halen. Of hij dit daadwerkelijk weet te realiseren, hebben we getest.

Daar kan Transcend uiteraard weinig aan veranderen. De stick is voorzien van een inschuifbare aansluiting. Dat is wel zo veilig, want die C-stekker is best kwetsbaar. Ingeschoven is de stick 6,4 cm lang en iets minder dan 2 cm breed. Hij is gemaakt van metaal, voelt degelijk aan en weegt 23 gram. Hij wordt verkocht in varianten met een opslagcapaciteit van 512 GB, 1 TB en 2 TB.

Transcend is een flashspecialist. Behalve geheugensticks en externe en interne ssd’s brengt het merk geheugenkaartjes op de markt, zowel voor consumenten als voor professionele toepassingen. De ESD330C is een geheugenstick die je gewoon in de (web)winkel kunt aanschaffen. Wij hebben de 2TB-versie getest, die voor ongeveer 180 euro wordt verkocht. Dat is niet goedkoop voor een geheugenstick met deze capaciteit. Of hij het geld waard is, ligt aan je (gebrek aan) geduld.

De C-aansluiting kan maximaal 10 Gbit/s halen. Of dat echt mogelijk is, ligt aan de aansluiting van het apparaat waarmee je de stick verbindt. Het aantal typen C-aansluitingen is enorm: van snelle Thunderbolt- of USB 4.0-aansluitingen die een snelheid van vele gigabits per seconde halen, tot tergend trage aansluitingen die nauwelijks aan de 2.0-snelheid kunnen tippen. In dat laatste geval kun je de bits en bytes die worden overgedragen bijna tellen. De C-aansluiting van de ES330C maakt hem ook geschikt om te worden gekoppeld aan allerlei andere toestellen, zoals tablets en smartphones. Of dat wel of niet werkt, is per apparaat al bijna net zo lastig te voorspellen als de snelheid die je uiteindelijk met de C-aansluiting ervan kunt bereiken. 

We hebben de 2TB-variant getest met AS SSD en ATTO op een Asus Z790-I Gaming WiFi met een Intel Core i5-13600K. Dit moederbord hebben we gekozen omdat het naast Thunderbolt, ook 20gbit/s USB ondersteunt. Dat is voldoende voor deze stick van Transcend. Zoals je hieronder ziet, wordt keurig de snelheid van net geen 1GB/s gehaald. Dat maakt hem uitermate geschikt om snel grotere bestanden over te zetten.

Bronnen en meer links REACTIES (5)