TEST

Processors

Intel presenteert Xeon 6 serverprocessors met maximaal 288 cores en Gaudi 3 AI-versneller: krachtig en goedkoop antwoord op Nvidia.

Portret van de auteur


Advertentie

Vandaag toont Intel niet alleen Lunar Lake aan de wereld, maar stelt het ook twee nieuwe producten voor servers voor. Het is de Xeon 6-serverprocessorfamilie en de Gaudi 3 AI-versnellers.

Intel legt veel focus op de servermarkt. Net als in de consumentenmarkt zet het bedrijf er flink vaart achter. Eind vorig jaar werd Emerald Rapids gepresenteerd. Nu wordt zijn opvolger alweer voorgesteld, Granite Rapids, met daarbij nog een totaal nieuw familielid, Sierra Forrest. Beide producten zullen onder de marketingnaam Xeon 6 worden verkocht.

Het voornaamste verschil tussen de twee is de markt en toepassing waarvoor ze bedoeld zijn. Granite Rapids is een serverprocessor zoals we die gewend zijn van Intel. Dit model heeft de beschikking over P-cores en wordt in tal van uitvoeringen beschikbaar. Je kunt modellen verwachten met weinig cores en hogere kloksnelheden en uitvoeringen met juist veel cores. Deze chips kunnen voor grote AI-taken en traditionelere toepassingen worden ingezet.

Sierra Forrest is dus compleet nieuw. Hier maakt Intel gebruik van de efficiënte en kleine E-cores en kun je tot 288 cores in één chip aantreffen. Deze chips zijn vooral bedoeld voor kleinere taken, waarvan er veel uitgevoerd moeten worden. Je kunt hierbij denken aan toepassingen in telecomnetwerken, analysetaken, content delivery networks zoals streamingdiensten gebruiken, microservices binnen netwerken en opslagoplossingen. 

Bronnen en meer links

    Advertentie

    REACTIES (0)