Review

Processors

Intel Lunar Lake: zo snel is de nieuwe Core Ultra 200V-laptopprocessor

Portret van de auteur


Advertentie

Intel kondigt vandaag Intel Core Ultra 200V Lunar Lake officieel aan. Hoewel het al veel van de architectuur uit de doeken heeft gedaan op de Computex, bleven er nog veel vragen over. Zo deelde Intel geen informatie over de prestaties van de chips. Daar is nu verandering in gekomen. Hoewel de informatie uit de hand van Intel is en de prestaties uiteindelijk kunnen gaan verschillen, krijg je hiermee wel een indruk.

Lunar Lake is een chip voor dunne, luxueuze laptops en de opvolger van de Meteor Lake-generatie die als Intel Core Ultra bekend staat. De Core Ultra-chips blijven gewoon leverbaar, al zal je die voornamelijk in goedkopere laptops gaan tegenkomen.

Intel Core Ultra 200V moet opboksen tegen de Ryzen AI 300-serie en de op ARM-gebaseerde Qualcomm Snapdragon X Elite-chip. Laptops met die laatste chip aan boord dragen het Copilot+-label van Microsoft. Microsoft heeft inmiddels bevestigd dat ook Lunar Lake Copilot+-compatibel is. Het komt in november beschikbaar.

Hoewel Lunar Lake de opvolger is van Meteor Lake, is het een compleet nieuwe chip en zijn er relatief weinig overeenkomsten met de vorige generatie. Bij Lunar Lake heeft Intel nieuwe cores toegepast. De E-cores zijn van het Skymont-type en kunnen meer taken verwerken dan de zuinige Crestmont-cores van Meteor Lake. Dat betekent dat voor veel taken de minder zuinige P-core niet ingeschakeld hoeven te worden.

Bij de Skymont P-cores heeft Intel ook een flinke verandering doorgevoerd. Hier vind je geen Hypertreading meer terug. Dat is de techniek waarbij een core zich voordoet als twee cores, waardoor ze beter benut worden. Door deze techniek weg te laten, kan Intel energie en ruimte besparen. Om HyperThreading mogelijk te maken zijn namelijk best wat transistors nodig.

Met deze nieuwe chip gaat Intel dus de concurrentie aan met AMD en Qualcomm als nieuwe speler. Robert Hallock van Intel vatte het simpel samen: niet de instructieset maakt het verschil, maar de keuzes die gemaakt worden in het ontwerp van de processor.