Advertentie
Nu is het zover en mogen we het doek van de Z890-moederborden trekken, de nieuwe moederborden voor de Intel Ultra Series 2-processor. Dat is de chip waarover we op TechnologyInsider de afgelopen maanden veel hebben geschreven. Hij is ontwikkeld onder de codenaam Arrow Lake.
De nieuwe chips maken gebruik van een nieuwe socket. Dat betekent dat Arrow Lake niet past op moederborden met een Z790-chipset, en dat je de nieuwe Z890-moederborden ook niet kunt gebruiken in combinatie met een processor uit de 12e, 13e of 14e generatie. Intel Ultra Series 2 is de eerste Ultra-chip die is ontwikkeld voor desktops. De desktopmodellen heten officieel Intel Ultra 200S, voor high-end laptops komen begin volgend jaar de H- en HX-versies beschikbaar.
De eerste generatie Ultra was Meteor Lake. Die is ontwikkeld voor laptops, maar werd ook in compacte nuc-achtige systemen toegepast. Inmiddels is er een tweede generatie voor laptops. Dat is Lunar Lake, te herkennen aan de V achter het modelnummer. Onlangs hebben we een Asus Zenbook S14 getest die deze nieuwe mobiele chip aan boord heeft.
Vandaag mogen we nog geen prestaties laten zien. Daar moet je nog heel even op wachten, maar we kunnen wel de moederborden aan je voorstellen. Van Asus kregen we twee modellen toegestuurd. De ROG Z80 Maximus Hero, een moederbord dat aan de bovenkant van het programma wordt gepositioneerd, en de goedkopere TUF Gaming Z890-Pro WiFi. Van MSI kregen we er drie: de luxe MEG Z890, de goedkopere MPG Z890 Tomahawk en de MAG Z890 Carbon WiFi
De nieuwe processors zijn een stap vooruitgegaan ten opzichte van de vorige generatie. Waar je eerder bij veel borden keuzes moest maken bij het plaatsen van een PCI Express 5.0-ssd is deze generatie er helemaal op toegerust. Intel Ultra Series 2 voor de desktop biedt in totaal 24 PCI Express 5.0-lanes. Daarvan zijn er zestien bedoeld voor een gpu, en twee keer vier lanes kunnen dan gebruikt worden voor ssd’s. Daarmee speelt Intel op tijd in op een trend, want deze snelle ssd’s worden langzaam maar zeker bereikbaarder en bruikbaarder omdat de fabrikanten de prijs- en temperatuurontwikkeling beter in de hand beginnen te krijgen.
De Z890 zelf kan voorzien in drie keer PCI Express 4.0x4 en twee keer x1. Veel fabrikanten zullen een deel van deze poorten gebruiken om extra randapparatuur aan te sluiten, zoals een wifi-adapter. De chipset beschikt verder over een flink aantal ingebouwde usb-aansluitingen, Thunderbolt 4 en vier SATA 600-poorten. Ook is er ondersteuning voor lan op 2,5 gigabit, en Wi-Fi 6E. Dat laatste verraadt een beetje dat Intel al een tijd bezig is met deze chipset. Inmiddels begint de opvolger van 6E, Wi-Fi 7, gemeengoed te worden. Daarnaast heeft Intel ook al Thunderbolt 5 aangekondigd, ook dat is niet aanwezig in de nieuwe chipset. Fabrikanten moeten losse chips toevoegen om WiFi 7, Thunderbolt 5 en snellere netwerkverbindingen mogelijk te maken. Dat is niet alleen complexer, maar natuurlijk ook duurder.