Review

Technologie

HPE en de Europese Commissie werken samen om digitale tweeling van aarde te simuleren

Portret van de auteur


Het nut van een digitale tweeling van de aarde

Advertentie

De afgelopen jaren zijn de gevolgen van klimaatverandering steeds duidelijker merkbaar, met recordtemperaturen en extreem weer. De afgelopen maanden kwamen over de hele wereld overstromingen en andere extreme weerfenomenen in het nieuws. Misschien wel het meest duidelijke voorbeeld zijn de recente orkanen in de Verenigde Staten. Waarbij de eerste orkaan, Helene, een van de dodelijkste in de geschiedenis van het land is gebleken, doordat hij doorbrak tot diep in de Appalachen, waar de infrastructuur niet bestand is tegen natuurgeweld met zoveel regen en wind. De tweede orkaan, Milton, heeft weliswaar minder slachtoffers geëist, maar ook deze orkaan is behoorlijk uniek te noemen. Zo is dit een van de sterkste orkanen ooit gemeten en zat hij tegen de limiet van wat mogelijk is volgens de huidige klimaat- en weermodellen. Gelukkig zwakte de storm sneller af dan verwacht voordat hij aan land kwam en waren de schade en het aantal slachtoffers minder groot dan voorheen gevreesd. Desalniettemin is de schade groot en zal het vele miljarden kosten om de infrastructuur en huizen van bewoners te herstellen. 

Met de verergering van weerfenomenen onder invloed van klimaatverandering in het achterhoofd is het duidelijk dat de mensheid gebaat is bij het beter begrijpen van dergelijke natuurprocessen. Daardoor zouden we deze fenomenen mogelijk nog beter kunnen voorspellen, vooral als de uitstoot van broeikasgassen niet spoedig wordt gereduceerd en de temperatuur van de aarde verder stijgt. Daarom horen het klimaat en de noodzaak van goede weersvoorspellingen tot de belangrijkste redenen om supercomputers te bouwen. Eén van deze supercomputers is LUMI, de grootste supercomputer in Europa waarmee onder andere Hewlett Packard Enterprise (HPE) samenwerkt met de Europese Commissie, om onderzoek te doen naar het klimaat.

Het uiteindelijke doel van LUMI en deze samenwerking is om een digitale tweeling van de aarde ontwikkelen waarmee we beter inzicht krijgen in hoe het klimaat in elkaar steekt en wat de invloed van verschillende afvalstoffen van de mensheid, waaronder broeikasgassen, precies op het klimaatsysteem is. Ook moet het mogelijk zijn om extreme weersomstandigheden te simuleren, zodat de gevolgen bekend zijn en er direct passende maatregelen kunnen worden genomen. Het project, genaamd Destination Earth (of DestinE), moet in 2030 klaar zijn. De LUMI Supercomputer in Kajaani, Finland, voert echter al sinds juni van dit jaar zijn taak uit, met de eerste berekeningen en simulaties die uiteindelijk onderdeel moeten worden van DestinE.