TEST

Besturingssystemen

Windows 11 installeren op een Raspberry Pi 4

Portret van de auteur


Advertentie

Ja, je kunt Windows 11 installeren op een Raspberry Pi 4. Het klinkt alleen een beetje tegenstrijdig. Als je een oudere machine hebt met bijvoorbeeld een eerste generatie Ryzen processor, zegt Windows 11: "Ho maar." Met dit artikel willen we je uitleggen hoe je Windows 11 kunt installeren op een kleine Raspberry Pi 4. Je kunt het ook op een Raspberry Pi 5 installeren, maar dan kun je er bijna niets mee. Dus dat zou ik niet aanraden. Het grootste probleem dat de Raspberry natuurlijk heeft, is dat hij gebaseerd is op een Arm-chip. Daarom heb je de Arm-versie van Windows 11 nodig om het te kunnen draaien. Daarnaast is Microsoft zelf ook vrij restrictief over waarop je Windows 11 kunt installeren, maar we leggen ook uit hoe je daaromheen kunt navigeren.

Wat heb je nodig:

- Een Raspberry Pi 4 met minimaal 4 GB (minimaal) of 8 GB (beter) aan RAM-geheugen.
- Een externe USB-flashdrive of SSD om Windows op te installeren met minimaal 64 GB aan ruimte. (Het kan ook op de microSD, maar die is erg traag)
- Een microSD-kaart als je Windows 11 rechtstreeks op de Raspberry zelf wilt installeren.
- Toetsenbord, muis en HDMI-scherm.
- Een goede internetverbinding.

Let op! Voordat je heel enthousiast naar je online reseller gaat om een Pi aan te schaffen, let wel op dat je een micro HDMI-kabel meebestelt. Ik dacht zelf, die heb ik wel, want ik had nog een Raspberry Pi Zero W liggen. Niet dus, die bleek weer een mini HDMI te hebben, geen micro HDMI. Oeps!

Er zijn twee manieren waarop je Windows 11 kunt installeren op de Pi, op het apparaat zelf of via je eigen PC. Voor beide methoden geldt dat je eerst je Pi moet updaten. Gebruikmaken van de WoR-flasher op de Pi zelf is ook eenvoudiger dan wanneer je via Windows gaat installeren. We beginnen eerst met het updaten van de firmware op je Pi zelf. Daarvoor heb je dus een microSD-kaart nodig. Je moet namelijk de bootloader van de Pi updaten, anders kan hij Windows niet opstarten. Je hebt dus ook Raspberry Pi OS nodig om de Pi te updaten. Als je een blanco microSD hebt, kun je dit gemakkelijk installeren via Raspberry Pi Imager.