Nieuws

Chipproductie en foundry

Intel gaat minimaal 15.000 man ontslaan om herstructurering te financieren

Portret van de auteur


Intel gaat minimaal 15.000 man ontslaan om herstructurering te financieren
0

Advertentie

Intel heeft tijdens zijn earnings call laten weten dat het bedrijf 15% van zijn werknemers gaat ontslaan. Gezien het recente personeelsbestand van ongeveer 125.300 werknemers, zou dit neerkomen op ongeveer 18.800 banen. Exacte cijfers zijn moeilijk te schatten, omdat het aantal werknemers bij Intel nogal fluctueert. Met deze ontslagen hoopt het bedrijf ongeveer 10 miljard dollar te besparen. Intel gaat ook bezuinigen op zijn marketing- en ontwikkelingsbudget, waarbij men tegen 2026 nog eens 20% wil snijden in niet-essentieel werk om onnodige kosten te voorkomen.

CEO Pat Gelsinger liet zijn personeel weten dat dit pijnlijk nieuws was om te delen. Intel rapporteerde namelijk een verlies van 1,6 miljard dollar in het laatste kwartaal, wat opliep van 436 miljoen dollar het kwartaal ervoor. Ondanks de verliezen deden de pc-chips het goed; het bedrijf draaide een kleine 12,8 miljard dollar aan verkoop van processors, wat slechts een verlies van 1% betekent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. De verliezen komen hoofdzakelijk door de intenties van het bedrijf om uit te breiden in de markt van contractfabrikanten van halfgeleiders, net zoals TSMC dat doet.

Intel presteert goed met de chips die het bedrijf in-house ontwikkelt, zoals zijn pc- en serverchips. De toekomst ziet er echter minder rooskleurig uit. Chips zoals de nieuwe Lunar Lake-chips worden niet door Intel zelf gebouwd, maar door TSMC. Daarnaast moet het bedrijf ook geheugenchips inkopen bij een derde partij, wat de winst drukt. Daarom wil het bedrijf uitbreiden om meer chips in-house te bouwen. Opvolgers, zoals Panther Lake, worden straks gebouwd op Intel’s eigen 18A-proces, maar dat gaat niet eerder gebeuren dan de tweede helft van 2025. Het bedrijf verwacht daardoor ook geen grote verbeteringen qua winst tot 2026.

Wat misschien nog een rol speelt op de achtergrond is het debacle met de 13e en 14e generatie Core-chips. Problemen met stabiliteit en oxidatieproblemen bij de 13e generatie zullen natuurlijk niet positief uitpakken voor het bedrijfsresultaat. Daarnaast dreigt een class-action lawsuit in verband met bovenstaande problemen, wat het bedrijf ook niet ten goede komt. Intel zal echt niet morgen omvallen, maar dat het bedrijf mogelijk in zwaar weer terechtkomt, is zeker niet uit te sluiten.