Nieuws

Processors

Eerste onafhankelijke resultaten van Snapdragon X Elite in Geekbench zijn veelbelovend

Portret van de auteur


Eerste onafhankelijke resultaten van Snapdragon X Elite in Geekbench zijn veelbelovend
0

Advertentie

De Snapdragon X Elite moet in drie varianten worden uitgebracht. De X1E-84-100, X1E-80-100, en de X1E-78-100. De grootste verschillen zitten in de klokfrequenties en zullen realistisch gezien niet heel veel van elkaar verschillen wat prestaties betreft. De chip die teruggevonden is in de Geekbench testlijst is de Snapdragon X Elite X1E-80-100. Dit is de middenvariant en verliest 400 MHz basis- en 200 MHz boost-kloksnelheid vergeleken met het topmodel. Waar er meer verloren wordt is in de Adreno GPU, dit model haalt met 3,8 TFLOPs ongeveer 20% minder dan het topmodel, dat 4,6 TFLOPs bereikt. Dit 12 koppige model draait standaard op 3,4 GHz en mag met twee kernen boosten tot 4,0 GHz.

Overigens geeft het Geekbench resultaat niet aan welke processor exact getest is, maar het is een Arm-processor met 12 kernen die op maximaal 4 GHz draaien. Wat exact overeenkomt met de specificaties van de X1E-80-100. De behaalde scores waren 2.700 in de single-core test en 13.906 in de multi-core test. Volgens Qualcomm verbruikt deze processor ongeveer 23 Watt, waarmee de prestaties redelijk vergelijkbaar zijn met de Zen 4 modellen van AMD en de Meteor Lake-H modellen van Intel. Ook doen de single core prestaties niet onder aan de M2 generatie van Apple. Wat multicore betreft staat de cpu ook zijn mannetje vergeleken met de M2 en de M3, zolang de Pro en Max versies buiten beschouwing worden gelaten. Dit is op zich niet onlogisch gezien de X Elite chip allemaal 12 kernen hebben en de M2 en M3 het moeten doen met slechts 8 kernen. 

De Snapdragon X Elite X1E-80-100 draaide wel op het ‘Balanced’-prestatieplan in Windows 11, waardoor er mogelijk nog iets meer uit de processor te persen is wanneer het hoge prestatieplan wordt gebruikt. Uiteindelijk lijken deze prestaties niet erg tegen te vallen wat het recente nieuws van SemiAccurate redelijk tegenspreekt.